Siirry suoraan sisältöön

Datacowboyn viisauksia: Työympäristö on oma lähi- tai laajaverkkonsa – käytä sitä viisaasti

Jukka Puhakka
Jukka Puhakka
18.3.2020
Datacowboyn viisauksia: Työympäristö on oma lähi- tai laajaverkkonsa – käytä sitä viisaasti

Työympäristöä voi katsella monelta kantilta – viimeistään Datacowboy todistaa sen uusimmassa Modernit työympäristöt -jaksossa. Työympäristö on kuitenkin paljon muutakin kuin vain fyysinen tila, etätyössäkin. Se on myös väline ja se on alusta, jolta ponnistaa parempiin tuloksiin. Sillä on myös yllättävän paljon tekemistä verkkojen kanssa.

Minä ja sisustusarkkitehti, Rune & Berg Designin johtava suunnittelija Jenni Herkama keskustelimme moderneista työympäristöistä, työympäristöjen kehityksestä ja niiden tulevaisuudesta viimeisimmässä Datacowboyn jaksossa. Sekä minua että tilasuunnittelija Herkamaa kiinnostavat tulevaisuuden langattomat tila- ja teknologiaratkaisut, joilla tiloista saisi paljon helppokäyttöisempiä ja – kuten Datacowboymme Teemu Arinan peräänkuuluttaa – intuitiivisempia. Kuinka helppoa olisikin voida käyttää yhtä langattomasti pöytätasolta yhdistyvää laitetta kaikkiin päätelaitetarpeisiin missä tahansa tilassa.

Vaikka tämä on vielä tulevaisuuden ennustamista ja intoilua, niin monet muut ennen futuristisena pidetyt ja osin täysin visioimattomatkin ratkaisut ovat jo arkipäivää. Tilan valaistusta pystytään säätämään itse tai automatisoimaan päivän- ja vuodenkierron mukaan mukautuvaksi, eikä etätyöskentely kotoa tuota tätä nykyä teknisiä haasteita vaan on hyvin arkipäiväistä. Työelämä, työkalut ja työtilat kehittyvätkin hurjaa vauhtia ja muutos omankin työuran alkuun verrattuna on merkittävä. Tilasuunnittelijana Herkama toivoisi, että esimerkiksi valo- ja ilmanvaihtoautomaatio olisi jo ihan vakio uudiskohteissa ja uusittavissa tiloissa.

New call-to-action

Vaikkei joka paikassa vielä automaattisia ratkaisuja käytetäkään, ovat työtilat kuitenkin jo täysin erilaisia kuin aikanaan. Ennenhän ne olivat yksittäisiä toimistoja tai kuutioita, joista siirryttiin avokonttorien kautta nykyisiin monikäyttötiloihin. Nykyisin kun suositaan paljon myös etätyötä, niin oma näkökulmansa on myös saada työntekijät toimistolle kotitoimiston ohella. Sekin liittyy käyttäjälähtöiseen tilasuunnitteluun, joka on Herkaman erikoisalaa.

“Se on palvelumuotoiluun perustuvaa tilasuunnittelua – paikallistetaan ongelma, ratkaistaan se ja sitten se toteutetaan. Hyvänä esimerkkinä toimii vaikka koko yritykselle mitoitettu neuvottelutila, jonka täyttöaste kuitenkin jää 30 prosenttiin. Uusitaanko tila vain 30 prosentin kokoiseksi vai mietitäänkö sitä, miten saadaan myös loput 70 prosenttia paikalle?”, Herkama summaa.

Samaa henkeä on myös meidän Sisäistyspalvelussa, jossa sisäistetään asiakkaan liiketoiminnan tavoitteet ja toteutetaan oikeat IT-ratkaisut tavoitteiden toteutumista tukemaan. Tilasuunnittelussa lähestyttävät ongelmat ovat toki hieman erilaisia kuin meillä.

Kaipaako yrityksesi sisäistämistä? Tutustu.

Miten työtila palvelee työtä?

Kun nykyisellään tilat ovat nimenomaan monikäyttötiloja, niin mikä niiden perimmäinen funktio on? Ne mahdollistavat monenlaisia toimintoja. Minä pystyn pääosin työskentelemään pelkällä kännykällä ja ongelmat ratkeavat yleensä helpommin, kun saan kävellä ympäriinsä ratkaisua pohtiessani. Tarvitsen kuitenkin minäkin välillä myös näyttöpäätettä ja näyttöpäätetyöskentelyyn soveltuvaa tilaa. 

Yksin työskennellessä tässä kohtaa liitettävyysongelmia ei yleensä ilmene mutta etäkokoukset ovatkin asia erikseen. Myös meidän työmme on paljon sitä, että opastetaan asiakasta miten käynnistää kokous tai testata äänentoisto- ja tallennuslaitteet ennen liittymistä. Kun tämä työ on tehty ja käytännöt sisäistetty, myös tila voi palvella paremmin käyttötarkoitustaan – täydellinen teknologian ja tilasuunnittelun kohtaaminen siis!

Kuten edellä kuvatussa kohtaamisessa, minä arvostan sitä, että työssä kohdataan muita ihmisiä ja sitä kautta voidaan ratkaista ongelmia. Kun kuitenkin etätyö kasvattaa suosiotaan niin työkulttuurin kuin ilmastosyiden takia, miten varmistamme kohtaamiset ihmisten kesken muutenkin kuin vain virtuaalisesti? Mikä on se funktio tai tekijä, jonka avulla emme vain siiloudu omille etätyöpisteillemme?

Ratkaisu on oikeastaan IT:ssä, ainakin filosofisesti. Työympäristöä voi pitää eräänlaisena tietoverkkona – oma etätyöpiste voi olla joko lähiverkko tai langaton laajaverkko, jossa hyödynnetään pääpuolin omaa kapasiteettia. Toimisto taas on enemmän laajaverkko, jonka voi nähdä joko paikallisena tai langattomana riippuen siitä tarvitseeko rauhallista työympäristöä vai yhteistyötä muiden kanssa.

Kun hakemasi ratkaisu vaatii vain omaa panostasi, käytät omaa lähiverkkoasi eli omaa aivokapasiteettiasi. Sitten kun oma kapasiteetti ei riitä ja ongelma voisi ratketa uudella näkökulmalla, yhdistät itsesi laajaverkkoon eli työpaikallesi tai työyhteisöösi, jossa kohtaat verkon muut toimijat – työkaverit – mikä voi edesauttaa sen uuden ratkaisun syntymisessä. Verkkokin on lopulta kuitenkin osiensa summa. On siis vain valittava oikea verkko oikeaan toimintoon.

Miten on sinun yrityksesi paikallis- ja laajaverkkojen laita? Sisäistäminen voisi parantaa sinunkin verkkosi kapasiteettiä, niin megabitteinä kuin kehitettyinä ratkaisuina. Sisäistyspalvelumme kattaa kaikki MPY:n palvelut.

Joko kuuntelit Datacowboyn, MPY:n uuden video-podcast-sarjan ensimmäisen jakson? Muista myös tilata Datacowboy video-podcast niin pysyt kärryillä muista tuoreista keskustelunavauksista. Uusia jaksoja on tulossa!

New call-to-action

Siirry sivun alkuun