Siirry suoraan sisältöön

Kohti sujuvaa IT-arkea – miten tehdä IT helpommaksi M365-laitehallinnalla

MPY
MPY
14.10.2021
Kohti sujuvaa IT-arkea – miten tehdä IT helpommaksi M365-laitehallinnalla

Huonosti toimivat päätelaitteet aiheuttavat päänvaivaa niin tietohallinnossa kuin kentällä. Sovellukset uusiutuvat ja vaihtuvat, päivitykset odottavat asentamista. Tiesitkö jo, että tutut Microsoftin ohjelmat ovat kulkeneet ajassa mukana ja päivittyneet M365-paketiksi? Sinunkin arkeasi helpottavat ominaisuudet ovat helposti saatavilla – tai ehkä ne jo kuuluvat käytössäsi olevaan lisenssiin. On aika ottaa ominaisuuksista hyöty irti ja tehdä IT helpommaksi ja yksinkertaisemmaksi.

Mobiilimaailmassa olemme jo tottuneet sujuvaan uusien laitteiden käyttöönottokokemukseen. Puhelinta vaihtaessa omat asetukset, sovellukset ja muut tiedot siirtyvät kätevästi vanhasta laitteesta toiseen. Tiedot kulkevat käsi kädessä Googlen tai Applen käyttäjätunnuksen kanssa ja synkronoituvat näppärästi eri mobiililaitteisiin. Olisivatpa laitteenvaihdot näin helppoja myös työpaikalla!

Perinteisesti keskitetty tietohallinto ja laitekanta nojaavat päätelaitteiden vaihtotilanteissa IT-tukeen, joka esiasentaa ohjelmistot, ajurit ja järjestelmäpäivitykset. Kun kone päätyy loppukäyttäjän – eli sinun tai työntekijäsi – käsiin, tarvitaan vielä lähitukea asetusten viimeistelyyn. Aikamoinen työ, eikö totta? Paras uutinen tulee tässä: mobiilien kaltainen käyttöönottokokemus on jo saatavana PC:lle.

Kaikkihan Microsoftin tuotteet tuntevat – vai tuntevatko sittenkään?

Office 365 -sovelluksia voisi kutsua tietohallintojen peruskiviksi – kukapa meistä ei olisi joskus käyttänyt Wordia, Powerpointia, Exceliä tai Teamsiä? Nämä perustyökalut ovat saaneet seurakseen uusia, tietoturvaa ja laitehallintaa parantavia ominaisuuksia, jotka sisältyvät Microsoft 365 Business Premium- ja Microsoft 365 E3 -paketteihin. Laitehallintaa tehdään Microsoft Intune -sovelluksella, joka saattaa määritellä kokonaista IT-aikakautta. Nyt kannattaakin tarkistaa oman organisaatiosi Microsoft-tilaus: Intune voi olla teidän M365-lisenssissänne jo mukana.

Juuri Microsoft Intune ja sen Windows Autopilot -ominaisuus mahdollistavat mobiilimaisen käyttöönottokokemuksen uusilla työasemilla. Käyttäjä voi vain avata uuden Windows 10 -koneen suoraan paketista, kirjautua sisään käyttäjätunnuksellaan ja käydä hakemassa kahvia. Hetken kuluttua uudesta koneesta löytyvät kaikki tutut sovellukset, omat tiedostot ja pian myös tulostusasetukset, kun Microsoftin pilvi tipauttaa ne automaattisesti koneelle. Yrityksesi hyötyy säästämällä esiasennus-, lähituki- sekä logistiikkakuluissa. Lisäksi loppukäyttäjä pääsee tehokkaasti työhön kiinni, kun laitteet voidaan toimittaa hänelle entistä nopeammin. Myös varakoneen käyttöönotto on yhtä helppoa, jos vaikka kahvi kaatuu työkoneen näppäimistön päälle.

Mikä Intune siis on ja miten se hyödyttää minua?

Intune on pilvipohjainen laitehallintaratkaisu. Sen avulla IT-ympäristö voidaan pilveistää ja automatisoida tietoturvallisesti, mikä muuttaa perustavanlaatuisesti perinteistä IT-infraa. Intunea täydentää MPY:n CIO Dashboard, joka tarjoaa selkeän ja kootun näkymän koko organisaation laitekantaan sekä tiketteihin. Käyttäjien laite- ja sovellusprofiilit on tallennettu Microsoftin pilveen. ”Toimintaympäristö on helppo rakentaa organisaation oman politiikan mukaiseksi käyttäjäkohtaisesti, yksittäisiä sovelluksia myöten. Myös ylläpito on helppoa”, Partner Technology Strategist Ari Auvinen Microsoftilta kertoo.

MPY:n M365-laitehallinta soveltaa Intunea Microsoftin parhaiden käytäntöjen mukaisesti. Sen avulla laitteet ja sovellukset pysyvät ajan tasalla, mikä parantaa tietoturvaa ja poistaa tarpeen tehdä suuria ja kalliita päivityksiä. Lisäksi M365-ympäristössä sovellukset toimivat saumattomasti yhteen. Loppukäyttäjät – sinä ja työntekijäsi – sekä yrityksesi tase huomaavat eron, sillä lopputulos on aiempaa helpompi, toimivampi ja kokonaisuutena edullisempi.

B2B tallenne yrityksesi IT arki uudelle tasolle

Intunesta tehot irti osaavan kumppanin avulla

Microsoft 365:n hyödyntäminen edellyttää kuitenkin näkemyksellisyyttä ja osaamista. Jotta saat lisenssistäsi parhaan hyödyn irti, kannattaa valita kumppani, joka ottaa sen hallitusti käyttöön ja suunnittelee askeleet IT-pilveistykseen fiksusti. ”Meille MPY:llä on todella tärkeää kehittää asiakkaiden IT:tä asiakkaiden kokonaisetu edellä. Meille on myös tärkeää yksinkertaistaa asiakkaiden IT-infraa, koska näkemyksemme mukaan näin se tulee toimivammaksi ja sujuvammaksi”, MPY:n tuotteistusjohtaja Juho Huopaniemi lisää.

Tyytyväisiä asiakkaita riittää. Esimerkiksi Lumme Energialla käytössä on lähes koko MPY:n palvelupaketti. Heille IT-kumppanin valinnasta ei ollut epäselvyyttä. ”Meille tärkeimmät syyt olivat helppous ja palveluiden laatu. Päivittäisasiat toimivat sujuvasti, ja MPY:n proaktiivinen ote tulee ikään kuin kaupan päälle”, Lumpeen digitalisaatiojohtaja Kari Järvinen kertoo. Lue Lumme Energian asiakastarina 

Pilven reunalla on tilaa tietoturvalle

Microsoft 365 sisältää paljon muitakin kehittyneitä tietoturvaominaisuuksia kalastelulta suojautumiseen, päätelaitteiden suojaamiseen ja kehittyneeseen kyberturvaan. Tietoturvan ja käyttäjähallinnan lähtökohtana on pilvi-identiteetti, joka rakentuu Microsoft-tunnuksen päälle. MPY:n tarjoamissa ratkaisuissa identiteetti suojataan älykkäillä keinoilla muun muassa kalastelulta. Käytössä on myös ehdollinen pääsynhallinta ja kaksivaiheinen tunnistautuminen vierailla laitteilla.

MPY:n tietoturvaratkaisut ja huolenpito asiakkaistaan ovat vakuuttaneet myös Kari Järvisen, jolla on kokemusta useilta palveluntarjoajilta. ”Automaation ylittävä osuus on tietoturva-asioissa poikkeuksellista. Meillä on ollut muutama tilanne, jossa kalastelunsuojausjärjestelmä on havainnut epätavallista käyttöä. Silloin MPY:n asiantuntija on ollut yhteydessä suoraan käyttäjään tilanteen tarkistamiseksi”, Järvinen kuvailee.

Miksi siirtyä pilveen, jos yrityksen perinteinen palvelinmalli toimii?

Pilvipohjaisiin palveluihin siirtyminen on ollut käynnissä jo vuosia, eikä ihme, sillä se tuo yritykselle säästöjä palvelininfran ja ylläpidon lisäksi tietoliikenteestä. Etätyöpisteiltä on aiemmin liitytty yrityksen verkkoon VPN-yhteydellä, mutta pilvi-infrastruktuurissa hyvälaatuinen – ja usein edullinen – internetyhteys riittää.

”Pilven voima on erityisen suuri nykyaikaisessa etätyökulttuurissa. Keskitetty laitehallinta toimii pilven kautta myös yrityksen toimipaikan ulkopuolella”, Auvinen huomauttaa. Pilven kautta saadaan haltuun myös mahdolliset mobiililaitteet, joita työntekijä käyttää joko pelkästään tai henkilökohtaisen PC:n lisäksi. Lisäksi tulostus kodin ja työpaikan välillä saadaan sujuvaksi, kun käyttäjä voi tulostaa haluamansa dokumentit toimiston tulostimelle kotoa käsin tai päinvastoin.

Helpointa palvelimettomaan IT-tuotantomalliin mukaan hyppääminen on pienille yrityksille, mutta pilven ja perinteisten konesalien yhdistelmä on sekin mahdollinen. Yhdistelmäratkaisu on käytössä myös Lumme Energialla: ”Olemme pyrkineet minimoimaan konesalissa olevien palvelinten määrän. Otimme työasemapalvelut ja pilviratkaisut käyttöön korona-aikana käytännössä täysin etänä, ja kaikki on toiminut varsin mainiosti”, Järvinen täydentää.

Pilvipalveluiden käyttäjää luonnollisesti kiinnostaa, missä pilven data käytännössä sijaitsee. ”Eurooppalaisten Intune-käyttäjiemme tiedot sijaitsevat konesalissamme Dublinissa. Tiedot pysyvät EU:n sisällä, eikä niitä siirretä muualle”, Auvinen lupaa. Microsoft suhtautuu tietoturva- ja GDPR-asioihin asianmukaisesti ja lisätietoa aiheesta on luettavissa Luottamuskeskuksessa (Trust Center).

Kumppanin kanssa järkevästi eteenpäin

Teknologia harppoo eteenpäin, ja kehityksen mukana pysyminen on useimmille yrityksille mahdollista vain sopivan kumppanin avulla. Kumppani tuo näkemyksellisyyttä ja kokemukseen perustuvaa harkintaa IT:n kehittämisessä: tehdään yhdessä oikeita valintoja oikeaan aikaan.

MPY:n työasemahallintapalvelut tukevat Microsoft 365 -palveluita, Windows Autopilotia sekä Microsoftin pilvipohjaisen tietoturvan käyttöä. Asiantuntijamme auttavat Microsoft 365:n hyötyjen ymmärtämisessä ja teidän yritykselle sopivan pilvipolun rakentamisessa. Olisiko aika ottaa ensimmäinen askel?

Onpa yrityksesi pilvipolku vasta haaveen asteella tai jo hieman pidemmällä, me voimme auttaa – kunhan vain otat yhteyttä. Mielellämme sisäistämme yrityksesi IT-tarpeet ja tarjoamme sitä varten parhaat ratkaisut.

Siirry sivun alkuun