Siirry suoraan sisältöön

Datacowboyn viisauksia: Tietoturva ja tehokkuus äänessä

Jukka Puhakka
Jukka Puhakka
4.3.2020
Datacowboyn viisauksia: Tietoturva ja tehokkuus äänessä

Tuttujen aiheiden käsitteleminen freesillä tavalla voi olla haastavaa. Me MPY:llä kuitenkin koemme, että sisäistämällä aiheesta voi puristaa uusia, silmiä avaavia näkökulmia. Siksi MPY esittää Datacowboyn, uuden video-podcast-sarjan, jossa käsitellään IT-aiheita ja tietotyötä uusin, tuorein näkökulmin. Ensimmäisen Datacowboy-jakson aiheena on tehokkuus ja tietoturva ja se löytyy jo verkosta.

Datacowboyn ensimmäisessä jaksossa juontaja, biohakkeri Teemu Arina pohti tehokkuutta ja tietoturvaa yhdessä vieraidensa, Microsoftin teknologiastrategi Ari Auvisen ja ravintoasiantuntija Jaakko Halmetojan kanssa. Kaikki kolme tekevät paljon töitä kotitoimistolta käsin, mikä on myös meillä MPY:llä tuttua. Etätyössä tehokkuus ja tietoturva ovat molemmat avainasioita töiden sujuvuuden kannalta.

“Minulle tärkeintä oman tehokkuuden kannalta on riittävän pitkät jaksot ilman keskeytyksiä ja se, että liikutan itseäni fysiologisesti säännöllisesti päivän aikana. Tehokkuus on laatua, ei sitä kauanko istuu työpisteellä”, sanoo Halmetoja.

New call-to-action

Myös Auvinen on samalla linjalla siinä, että hänen täytyy voida tehdä töitä keskeytyksettä. Työpaikalla jo tiedetään se, että hän kun hän keskittyy ei häntä välttämättä saa kiinni puhelimella.

“Tämän lisäksi meillä Microsoftilla n. 10 vuotta sitten tehdyn tilauudistuksen myötä sovittiin, että meillä on hiljaisia tiloja, joissa kännyköitä ei pidetä päällä ja siellä työskentelevien rauhaa kunnioitetaan”, Auvinen lisää.

Näin jokaiselle on annettu mahdollisuus omaan tehokkaaseen työaikaan ja -tapaan, mikä on monimuototoimistoilla tärkeää. Arina kuitenkin kertoo huomanneensa, että kysyttäessä ihmisiltä heidän tehokkaasta työskentelystä, he yleensä sanovat saavansa eniten aikaiseksi muualla kuin toimistolla – kotona, junassa, lentokoneessa tai vaikka kahvilassa.

“Veikkaan, että tietynlainen yksinäisyys vaatii tietynlaisen ihmistyypin tai persoonallisuuden, jotta voi pitkässä juoksussa hyödyntää pelkästään kotoa tai etänä työskentelyä. Minusta optio mennä toimistolle on kiva sosiaalinen ulottuvuus, toimistotyö ei ole pelkästään tehokkuuden asia”, Halmetoja kuitenkin huomauttaa.

Hybridimalli, jossa työntekijä työskentelee sekä kotona että toimistolla vaatiikin jo omat tietoturvaratkaisunsa, kuten Auvinen podcastissa mainitsi mutta miten se sitten liittyy tehokkuuteen?

Tutustu tietoturvapakettiin Microsoft-sovelluksia käyttäville yrityksille banner

Miten tehdä tietoturvasta tehokkaampaa käyttäjälle?

Arinan ja Halmetojan erityisalaa ovat oman suorituksen parantaminen mittausdatan ja tutkitun tiedon pohjalta toiminnan, ravinnon ja apuvälineiden, kuten jaksossa käytettyjen päivänvalolasien tai Halmetojan tinktuurojen avulla. Sekä Auvinen että Halmetoja harrastavat kylmiä suihkuja, mistä Halmetojalla onkin sanottavaa.

“Kylmä suihku kiihdyttää noradrenaliinin tuotantoa ja silloin välimuisti toimii paremmin. Se auttaa puhujakeikkojen kanssa, saa niin sanotusti zip-tiedostot tallennettua paremmin kovalevylle”, Halmetoja naurahtaa.

Mutta jos tehokkaaseen tekemiseen liittyy mahdollisten häiriöiden minimointi ja helppokäyttöisyys niin kuinka tietoturvasta saadaan tulevaisuudessa mahdollisimman helppokäyttöistä, tai mikä olisi kuvainnollisesti tietoturvan kylmä suihku? Biometrisissä tunnisteissa toki löytyy paljon vaihtoehtoja helppokäytöisiin ratkaisuihin.

Arina tunnustaa podcastissa olevansa ahkera ääniohjauksen käyttäjä ja kirjautuvansa laitteisiin sormenjäljellä helppouden takia. Myös Halmetoja käyttää sormenjälkeä tunnisteena, kun taas Auvinen sanoo pääasiassa käyttävänsä kasvojentunnistusta kirjautuessaan laitteisiin. Kaikkia näitä yhdistää juuri helppokäyttöisyys käyttäjän näkökulmasta.

Etä- ja toimistotyön hybridimallin tietoturvaa pohdittaessa joutuu miettimään kriittisiä asioita eri tavalla kuin perinteisessä, tilaan sidotussa tietoturvassa. Yksi kriittisimmistä asioista onkin Auvisen mukaan juuri identiteetti, johon sekä sormenjälki- että kasvojentunnistus liittyy. Villiksi heittäytymällä voidaan toki puhua erilaisista ihonalaisista tai aivoihin yhdistettävistä siruista mutta ne ovat vielä tietyin osin scifiä. Voisiko kuitenkin biometrisiä tunnistustapoja yhdistämällä löytää tapoja tehdä tietoturvasta helppoa käyttäjälle ja turvallista organisaatiolle?

Kymmenen vuoden visiosta ja työtä helpottavista mahdollisista kehitysaskelista kysyttäessä Halmetoja ainakin myöntää, että ääniohjaus olisi sellainen asia, joka olisi helppo saavuttaa ja toisi lisäarvoa. Ääniohjaukselle ja liitännäiselle tekoälylle olisi myös helppo keksiä käyttäjälähtöisesti toimivia tietoturvaratkaisuja, kuten vaikka äänikomentoihin perustuvat tietoturvaskannaukset, tunnusten vahvistaminen ja tunnus/salasanayhdistelmän paljastumisen tarkistukset verkosta – miksei näihin vielä yhdistyisi kasvojen- tai sormenjälkitunnistus. Aasiassa ja Kiinassahan kasvojentunnistus on jo arkipäiväisempää kuin meillä Euroopassa, huomauttaa myös Arina.

“Ääniohjauksen merkitys länsimaisilla markkinoilla, esimerkiksi USA:ssa kasvanee lähitulevaisuudessa. Meillä tosin ihmiset haluavat olla itse päättämässä, mitä sillä tehdään. Tietoturvalla ja yksityisyydensuojalla on täällä isompi merkitys yksilöille. Kun se tuodaan oikealla tavalla eivätkä käyttäjät koe, että sillä poljetaan yksityisyyttä, silloin kasvojentunnistuksella on menestyksen mahdollisuuksia täälläkin”, Auvinen jatkaa.

Tulevaisuuden teknologioista ja tietoturvasta varmasti saisi irroittelulla monenlaisia visioita – miksei kauhukuviakin, kuten vaikka kasvojentunnistuksen suhteen – mutta Halmetoja muistuttaa Datacowboyn vieraana, että monesti hienoimmat tulevaisuuden visiot yliarvioidaan lyhyellä ja aliarvioidaan pitkällä aikavälillä. Auvinen puolestaan muistutti yhden ydinkysymyksen olevan se, mikä valta annetaan tietokoneille ja tekoälylle tulevaisuudessa, vielä kun ei olla valmiita luovuttamaan valtaa koneille.

Datacowboyn ja vieraidensa tulevaisuuden visioita odotellessa me MPY:llä voimme auttaa sinua nykyisen ja lähitulevaisuuden tietohallinnan ratkaisujen suhteen. Meiltä myös löytyy kattavat tietoturvapalvelut Sisäistyspalvelun kautta. Sisäistetäänkö sinunkin tietoturvasi?

Joko kuuntelit Datacowboyn, MPY:n uuden video-podcast-sarjan ensimmäisen jakson? Muista myös tilata Datacowboy video-podcast niin pysyt kärryillä muista tuoreista keskustelunavauksista. Uusia jaksoja on tulossa!

New call-to-action

Siirry sivun alkuun