Valamisilla on yhteydet avaruuteen – kumppanina Nasa

  Valamis (aiemmin nimellä Arcusys) on vahvassa nosteessa oleva suomalainen teknologiayritys, jolla on portit auki kansainvälisille markkinoille ja mukana joukko sitoutuneita sijoittajia sekä energinen henkilöstö. Yhtiön uutena markkina-alueena on Yhdysvallat ja kumppanilistalla siellä on jo Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa.

  Kotimaassa Valamisin ICT-kumppanina on MPY Palvelut, joka huolehtii yhtiön sisäisten ICT-palvelujen toiminnasta aina Katakri-tason konesalipalveluista, varmistuksiin, laitteisiin ja tietoverkkopalveluihin. Hyvin toimivat ICT-palvelut ovat osaltaan luomassa kasvun edellytyksiä.

  Teknologiayritys Valamisin vahva eteneminen digitaalisen oppimisen kentällä ei ole jäänyt huomaamatta alan uutisia seuraavilta: yhtiön ratkaisuista kiinnostui New Yorkin yliopiston välityksellä myös Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa, joka käyttää Valamisin innovaatioita koulutusohjelmissaan.

  Digitaaliseen oppimiseen kehitetyssä Valamis-oppimisympäristössä analytiikkatyökalut seuraavat kaikkea aina sisällöntuotannosta ja oppitunneista vertaisarviointeihin ja verkkokokeisiin – jokaisella opiskelijalla on oma henkilökohtainen oppimispolku. Nasa hyödyntää Valamis-ympäristöä avaruustieteiden koulutusohjelman digitalisoinnissa ja kansainvälistämisessä.

  Joensuusta maailmalle

  MPY Asiakkaat: ValamisValamisin toimitusjohtajan Jussi Hurskaisen mukaan yhtiön menestyksen avaintekijänä ja etenemisen veturina, niin kotimaassa kuin kansainvälisillä markkinoilla, on ollut muutosherkkyys ja nopea uusien tuulien haistaminen.

  - Yrityksellä on menossa digitaalisten oppimisympäristöjen myötä neljäs toimintamalli ja meille on hyvin ominaista voimakas muutos- ja mukautumisherkkyys, jossa markkinoita seurataan tarkasti, mahdollisuuteen tartutaan nopeasti ja tehdään siitä kilpailuetu. Tämä ei tietenkään onnistuisi ilman sitoutunutta henkilöstöä, Jussi Hurskainen kiittelee.

  Valamisin henkilöstömäärä on lyhyessä ajassa kasvanut yli 110 henkilöön ja yhtiöllä on toimipisteitä Oulussa, Lappeenrannassa, Helsingissä, Petroskoissa ja Bostonissa. Pääkonttori sijaitsee Joensuussa, mitä moni pääkaupunkiseudulla toimiva voikin ihmetellä.

  - Minne sitä ihminen kotoaan lähtisi. Pääkonttorin sijaintina Joensuu on mitä parhain ja meille iso kilpailuetu, sillä täällä on saatavilla paljon hyvin koulutettua henkilökuntaa. Yhdysvaltojen markkinoiden näkökulmasta on ihan sama sijaitseeko yritys Helsingissä vai Joensuussa, Hurskainen sanoo.

  Kansainvälistä kasvua

  Suomessa Valamisin asiakkaista puolet ovat julkisia organisaatioita kuten yliopistoja sekä ministeriöitä ja toinen puoli koostuu suuryrityksistä kuten S-ryhmästä, Huhtamäestä sekä Abloyn kaltaisista toimijoista. Yrityksen maine ja osaaminen on kiirinyt suusta suuhun onnistuneiden työprojektien myötä ja asiakaslista on kasvanut olemassa olevien asiakkaiden suositusten ja jatkotilausten perusteella.

  Yli 7,3 miljoonan liikevaihtoa tekevä Valamis on jo viidettä kertaa valittu Deloitten Technology Fast 50 Finland -listalle, joka listaa 50 nopeimmin kasvanutta teknologiayritystä Suomessa. Lisää kasvua haetaan kotimaan lisäksi myös kansainvälisesti: yhtiö sai kesän 2016 alussa taustavoimiksi ja omistajiksi kaksi vahvaa kaupan ja kansainvälistymisen sijoitusammattilaista, kun Tokmanni-kauppaketjun perustajana tunnettu Kyösti Kakkonen ja Abloy Oy:n entinen toimitusjohtaja Matti Virtaala hankkivat 25 %:n omistuksen Valamisista. 

  - Kasvua haetaan vahvalla tuotemyynnillä ja toiselta kotimarkkinalta Yhdysvalloista: tavoitteenamme on tuplata liikevaihto kahden seuraavan vuoden sisällä. Meillä on jo viiden henkilön konttori Bostonissa ja muita konttoreita Euroopan puolellekin suunnitellaan. Suomalaiselle huippupedagogiikalle yhdessä IT-osaamisen kanssa on selvää kysyntää maailmalla, Hurskainen visioi.

  Hyvin toimiva ICT vahvistaa kannattavuutta

  Henkilöstöön panostaminen on ollut Valamisille selvä asia jo alusta alkaen ja se näkyy myös ulospäin: Valamis on valittu kotimaassa jo useana vuonna Suomen 10. parhaimman työpaikan joukkoon. Tänä vuonna Valamis on Euroopan 7:nneksi paras työpaikka. Tutkimukseen osallistui yli 2250 yritystä yhteensä 19 Euroopan maasta. Henkilöstöön satsaaminen näkyy myös yhtiön ICT-politiikassa.

  MPY-asiakkaat-Arcusys-2.jpeg- Haluamme tarjota hyvin toimivan ICT:n avulla joustavaa ja vaivatonta työvälineiden käyttöä aina puhelimista läppäreihin, nettiin ja VPN-ratkaisuihin – ratkaisujen tulee olla varmasti toimivia ja helppokäyttöisiä. Meillä on hyvin pitkälti standardoidut työvälineet henkilöstölle, mutta ei pakolliset – jos joku on tottunut käyttämään Linuxia, niin se sopii. Pyritään siihen, että ratkaisumme toimivat kaikilla järjestelmillä, Valamisin IT-päällikkö Jari-Pekka Holopainen painottaa.

  - ICT:n pitää taipua liikkuvaan työhön ja siihen, jos joku työntekijöistä haluaakin tehdä työtä vaikka kotoaan tai kesämökiltään käsin, Holopainen jatkaa.

  MPY Palvelut on toiminut Valamisin tietohallinnon kumppanina jo usean vuoden ajan ja yhteistyö on laajentunut yrityksen kasvun mukaan. Aikaisemmin moni ICT:hen liittyvä tehtävä hoidettiin sisäisenä työnä, mutta kasvun myötä toimintatavasta on luovuttu.

  - Kun ICT toimii hyvin, meidän kehittäjät saavat keskittyä tehokkaasti laskutettavaan työhön joka on jokaiselle yritykselle se kannattavin työn muoto. Tietotekniikkaongelmat ovat aina poissa laskutettavasta työstä ja se laskee kannattavuutta. Kun kaikki tunnit kirjataan, niin ICT-ongelmat näkyvät suoraan viivan alla.

  ”Sama katkaista myös sähköt”

  Toimitusjohtaja Jussi Hurskainen on samaa mieltä häiriöttömistä ICT-palveluista: hyvin toimivilla järjestelmillä on yritykselle kriittinen merkitys myös tuotannon kannalta. Jos yhteydet eivät toimi, tuotanto pysähtyy täysin.

  - Olemme täysin netistä riippuvaisia. Jos netti ei toimi, on sama katkaista myös sähköt, Hurskainen naurahtaa.

  Yhteistyöhön MPY Palvelujen kanssa sekä Hurskainen että Holopainen ovat olleet hyvin tyytyväisiä. Helppo lähestyttävyys, nopea reagointi asioihin sekä paikallinen ja ihmisläheinen palvelu ovat MPY:n vahvuuksia – paikallista palvelua on tuotettu Oulun konttoria myöten.

  - Myös kotimaisuus on iso asia, sillä meillä on sopimuksia joiden mukaan dataa ei saa viedä ulkomaille. Näissä tapauksissa datan sijaintipaikka on meille tärkeä asia. Tietyissä projekteissa tämä on perusvaatimus, Holopainen korostaa.

  MPY Palveluilla on Katakri V3 4-tason turvasertifikaatti fyysisten konesalitilojen turvallisuuteen ja tietojärjestelmien ylläpitoon liittyen. Turvasertifikaatin myöntämisperusteet ovat tiukat ja turvatilan on oltava Katakri-kriteeristön pohjalta monitasoisesti suojattu ja tietojen säilytyspaikan on oltava Suomessa.

  - Kaikki on aina selvitetty hyvin asiakaslähtöisesti ja vielä ei ole pyyntöihin tullut sellaista vastausta, että tätä ratkaisua ei ole mahdollista toteuttaa. MPY mahdollistaa meille ICT-asioita ja tekee ne helpoiksi. Kumppanuus tulee jatkumaan myös tulevaisuudessa, Jari-Pekka Holopainen toteaa.

  Valamis on kansainvälisesti kasvava oppimisen digitalisaatioon erikoistunut kehittäjäyritys, joka hyödyntää ratkaisuissaan muun muassa modernia Liferay Digital Experience Platform -teknologiaa. Valamis-oppimisympäristö tarjoaa organisaatioille ratkaisun oppimisen digitalisaation mukana tuomien haasteiden muuntamiseksi organisaation kilpailueduksi.

  Yrityksen asiakkaat koostuvat suurista yksityisen ja julkisen puolen organisaatioista. Valamisin pääkonttori sijaitsee Joensuussa, minkä lisäksi yhtiöllä on yhteensä viisi muuta toimistoa Suomessa, Yhdysvalloissa ja Venäjällä. Yhtiön liikevaihto on 7,3 miljoonaa euroa ja sillä 110 työntekijää. www.valamis.com