MAP Medical Technologies Oy: Syöpätaistelun eturintamassa

  Suomalainen MAP Medical Technologies Oy kehittää ja valmistaa syövän diagnostiikassa ja hoidossa käytettäviä radiolääkkeitä. Missiona on parantaa ihmiselämän pituutta ja laatua niin Suomessa kuin lähimaissakin. MPY Yrityspalvelut mahdollistaa innovatiivisen yhtiön kasvua kokonaisvaltaisilla ICT-palveluilla.

  Jyväskylän Tikkakoskella ja Helsingissä toimivan MAP Medical Technologies Oy:n tuoterepertuaari vaikuttaa tavalliselle kaduntallaajalle täydelliseltä heprealta: esimerkiksi positronisäteilevät isotooppimerkkiaineet Fluori[18F]-deoksiglukoosi (FDG) ja Lutetium (177Lu)-PSMA -injektioneste kuulostavat asiaan vihkiytymättömälle vain kirjaimilta ja numeroilta, jotka on sattumanvaraisesti yhdistetty toisiinsa.

  Sen kuitenkin tavallinenkin kuluttaja tunnistaa, mihin näitä aineita tarvitaan. FDG on radioaktiivinen lääke, jota käytetään pahanlaatuisten kasvainten löytämiseen, levinneisyyden arviointiin, hoitovasteen seuraamiseen ja leikkausten suunnitteluun.

  MAP Medical Technologies toimitusjohtaja Jarmo Haukka- Päätuotteemme FDG on fluorilla merkitty sokeriyhdiste. Elimistössä olevissa kasvaimissa on voimakas sokeriaineenvaihdunta. Injektion jälkeen FDG kertyy kasvaimiin ja radioaktiivinen fluori-18 näyttää kertymän PET-kuvauksessa. Siksi sitä sanotaankin merkkiaineeksi. Se merkitsee syöpämuutoksen, jotta se erottuu muista kudoksista, selventää markkinointijohtaja Jarmo Haukka.

  FDG-merkkiaineen avulla voidaan tutkia pään alueella, keuhkoissa, rinnoissa, ruokatorvessa tai haimassa olevaa syöpää, lymfoomaa sekä melanoomaa. Kaiken tämän lisäksi FDG:tä hyödynnetään sydänlihaksen toimintakyvyn tutkimuksissa ja temporaaliepilepsian arvioinnissa.

  Lutetium(177Lu)-PSMA on puolestaan kehitetty eturauhassyövän kuvantamiseen ja hoitamiseen. Vain vähäisiä sivuvaikutuksia aiheuttava beetasäteilijä on vaihtoehto leikkaukselle tai sädehoidolle.

  - Tämän radiolääkkeen toimme markkinoille helmikuussa 2017 ja iloksemme jo ensimmäisten kuukausien aikana sen avulla on hoidettu toistakymmentä potilasta. Merkittävää on se, että aiemmin suomalaiset eturauhassyövästä kärsivät potilaat on täytynyt lähettää esimerkiksi Itävaltaan tai Englantiin – nyt heitä voidaan hoitaa kotimaassa. Tämä on yksi suurimmista onnistumisistamme.

  Reaktorilaboratoriosta hiukkaskiihdyttimeen

  Kallisarvoisia, elämää pelastavia, lääkevalmisteiden raaka-aineita tuotetaan hiukkaskiihdyttimellä eli syklotronilla. Suomessa radiolääkkeitä alettiin tutkia, kehittää ja valmistaa jo 70-luvulla VTT:n reaktorilaboratoriossa Espoon Otaniemessä. MAP Medical perustettiin vuonna 1991 spinn-off yrityksenä VTT Technology Oy:stä ja kaksi vuotta myöhemmin yritykselle rakennettiin lääketehdastilat Tikkakoskelle Jyväskylän lentokentän läheisyyteen.

  MAP Medical Technologies asiantuntija laboratoriotyössäLentokentän on sijaittava lähellä tuotantotiloja, sillä fluorin puoliintumisaika on 109,8 minuuttia. Se tarkoittaa, että valmistettu lääke on saatava yliopisto- ja keskussairaaloihin välittömästi minuuttiakaan hukkaamatta. Jokaiselle tilauksen tehneelle sairaalalle luodaan oma yksittäinen logistiikkasuunnitelma, joita Trafi ja STUK valvovat.

  - Puoliintumisaikojen takia tuotantomme pyörii suurelta osin öisin. Yöllä valmistetut potilasannokset kuljetetaan aamuisin joko reitti- tai yksityislentokoneilla Suomen, Ruotsin, Viron ja Norjan sairaaloihin, joiden kanssa meillä on toimitussopimukset.

  Tikkakosken lentokentältä on karsittu runsaasti lentovuoroja – sen takia toimintaa on keskitetty voimakkaasti Helsinkiin. Jyväskylässä yritys valmistaa edelleen aivoreseptoriaineita.

  - Hankimme oman syklotronin (GE PETtrace 880) Helsinkiin Docrates Syöpäsairaalan yhteyteen vuonna 2009. Docratesin kanssa saamme synergiaetuja toisistamme, Haukka kertoo.

  Docrates hyötyy MAP Medicalin syklotronista ja radiolääkevalmistuksesta, MAP Medical puolestaan kuvantamislaitteista ja valmiudesta kliiniseen diagnostiikkaan sekä hoitoon. Docrates onkin kansainvälisesti harvinainen hightech-yksikkö.

  Kuvantamisaine Alzheimerin tautiin

  MAP Medical valmistaa kliiniseen käyttöön seitsemäätoista valmistetta ja tuo Suomeen hollantilaisen Mallinckrodt Medical B.V.:n kautta kahtakymmentä radiolääkeainetta.

  - Yksi mielenkiintoisimmista uusista kehitysprojekteistamme on ollut Alzheimerin taudin kuvantamiseen luotu merkkiaine. Alzheimerin taudissa aivoihin syntyy plakkia, jolloin tauti voidaan diagnosoida amyloidiplakkikuvantamisella.

  - Se on aina onnenhetki 45 hengen työporukallemme, kun saamme jonkin valmisteen kehitys- ja tutkimusvaiheesta kaupalliseen valmistukseen. Henkilökuntaamme kuuluu lääkekemistejä, proviisoreita, laboratorioanalyytikkoja ja taitaa olla yksi fyysikkokin joukossa, Haukka summaa.

  - Osallistumme aktiivisesti kansainväliseen tutkimustyöhön ja vaikka joidenkin yhteistyökumppaneidemme kanssa olemmekin kilpailijoita, työskentelemme kaikki yhteisen hyvän tulevaisuuden eteen.

  Kriittinen ICT-systeemi

  MAP Medical Technologies asiantuntijat laboratoriotyössäMAP Medical Technologies on ulkoistanut ICT-kokonaisuutensa MPY:n hoidettavaksi. Hightech-toimijan ICT-systeemi onkin poikkeuksellisen laaja ulottuen laitteista lähi- ja etätukeen, järjestelmähallinnasta varmistukseen, tietosuojasta pilvipalveluihin, valvontapalveluista palomuuriin ja edelleen Office 365:sta ylimmän tason turvaluokiteltuihin Katakri-konesalitiloihin.

  - Haluamme, että MPY on valvomassa kaikkea, mitä tietoyhteyksiimme, laitteisiimme ja järjestelmiimme liittyy. Laitekannan on oltava ehdottoman moderni ja tiedontallennus erittäin turvallista. MPY:lle ulkoistettavan työn määrää on laajennettu tasaisesti koko ajan ja koemme, että heillä on intressejä olla kehittämässä toimintaamme.

  - Ongelmatilanteissa vaadimme äärimmäisen nopeaa reagointia. Jos jokin laitteemme lakkaa toimimasta keskellä yötä, on pelivaraa maksimissaan puoli tuntia. Muutoin kymmeniltä potilailta jää lääke saamatta – tuotanto on aloitettava alusta ja usein monimutkaiset logistiset systeemimme on organisoitava uudelleen.

  Jarmo Haukka kuvailee ICT-palveluiden olevan täydellisimmillään silloin, kun yhteistyökumppani kykenee ennakoivaan työhön.

  - Arvostamme sitä, että meidän ei tarvitse välttämättä tietää, miten ne bitit pitää kerätä talteen vaan pystymme luottamaan MPY:n asiantuntijoihin. He ennakoivat tilanteita, jotta eteemme ei tule kinkkisiä olosuhteita vaikkapa järjestelmäkäyttöönottoon liittyen. Nämä asiat yhdessä luovat meille turvallisen olon.

  Palvelukokonaisuuksista uusin on Katakri V3 4-tason konesalitilat, jotka täyttävät tietoturvallisuuden ja tietosuojan näkökulmasta alan viranomaisten tiukat kriteerit. Toinen merkittävä yhteistyömme osio on ICT-kapasiteetiltä skaalautuvuutta vaativa tuotannonohjausjärjestelmä Petran käyttöönotto.

  - Tässäkin projektissa MPY:läiset ovat olleet hienosti hereillä. He varmistavat nyt ensimmäisessä vaiheessa, että meidän koko laitekantamme vastaa sitä, mitä Petran toimittaja edellyttää.

  MAP Medical Technologies Oy on itsenäinen suomalainen lääketehdas. Yhtiön missiona on kehittää ja valmistaa lääketieteen ammattilaisten käyttöön radiolääkkeitä, joilla voidaan parantaa ihmiselämän laatua ja pituutta. Yhtiön palveluksessa on 45 alan huippuammattilaista ja toimipisteet sijaitsevat Helsingissä ja Jyväskylässä.
  www.mapmedical.fi