Siirry suoraan sisältöön
Valokuitu on tärkeä kunnan elinvoimaisuudelle

Valokuitu on tärkeä kunnan elinvoimaisuudelle

MPY
MPY
23.06.2021

Monet kunnat pohtivat, pitäisikö liittyä valokuituun, josta yritykset, kuntalaiset ja vapaa-ajan asukkaat kiittäisivät vuosikymmeniä.


Periaatteessa päätöksenteko on helppoa. Kuntapäättäjien ei tarvitse vastata kuin yhteen kysymykseen: haluaako kunta olla kiinni maailmanmenossa myös tulevaisuudessa? Kun kunnanvaltuusto on vastannut tähän kysymykseen myöntävästi ja mahdollinen hanke on näin saanut vihreää valoa, pystytään valokuituverkkorakentaminen ja sen suunnittelu aloittamaan. Kuidun rakentamispäätös tulee aina vaikuttamaan merkittävästi ja positiivisesti koko kunnan tulevaisuuteen.

Markkinaehtoinen vai julkinen hanke? 

Valokuitu ja toimivat tietoliikenneyhteydet ovat yhtä tärkeää kuin sähkö ja vesi. Moni Suomen kunta sijaitsee kaukana kasvukeskuksista ja sen väestö on pieni. Sellaisille alueille valokuituverkko ei rakennu markkinaehtoisesti, vaan kunnan oma aktiivisuus on tärkeää.

Verkon rakentamiseen voi hakea hanketukea ELY-keskukselta. Tuen hakeminen kannattaa kaikille osapuolille, sillä se laskee valokuituverkkoon liittymisen hintaa. Vaikka valokuituverkko rakennettaisiin julkisena hankkeena, kiinnostuneita yksityisiä asukkaita ja yrityksiä tarvitaan silti.

Valokuidulla etätyö on sujuvaa


Etätyön lisääntyessä etenkin pandemian aikana Etelä-Savon mökkipaikkakunnat ovat täyttyneet ja kuormittunut mobiiliverkko on saanut yhteydet pätkimään. Valokuitu on ratkaisu tähän ongelmaan. Se tuo laatua vapaa-aikaan ja helppoutta etätyöhön. Huippunopea internet on luotettava, häiriötön ja tehokas. Tieto siirtyy nopeasti niin kotiin ja mökkiin kuin sieltä maailmallekin. Vain valokuitu pystyy vastaamaan tietoliikenteen ja käyttäjämäärien kasvuun. Se siirtää suuria määriä ääntä, dataa ja videota kaksisuuntaisesti ja lähes rajattomasti. Valokuitu tuo iloa ja mielenrauhaa niin yrityksille, vakituisille kunnan asukkaille kuin myös vapaa-ajan asukkaille.

Mikä on Suomi tarvitsee kuitua -hanke?


MPY Telecom on mukana Finnet-ryhmän Suomi tarvitsee kuitua -hankkeessa. Hankkeen tavoitteena on kasvattaa kiinnostusta valokuitua kohtaan ja avata sen merkitystä kotitalouksille.

Hankkeessa on mukana 13 Finnet-liiton jäsenyhtiötä eri puolilta Suomea. Yhdessä pyrimme saamaan mielipidevaikuttajat kiinnostuneiksi Suomen digitaalisesta kehityksestä ja valokuidusta. Tärkeimpänä tavoitteena hankkeessa on selkiyttää kuluttajille, mitä valokuitu heidän arjessaan merkitsee.

Tänä vuonna teemme artikkelisarjan "Kuituonnea -asiakastarinat" -teemalla. Lue kuituhankkeemme ensimmäinen asiakastarina. Kerromme miten Rantasalmen paikallinen operaattori BLC Telecom toteutti kunnan kyläverkkohankkeen avaimet käteen -periaatteella. Syksyllä on tulossa neljä uutta tarinaa. 

Lue artikkeli. 

Kiinnostaako MPY valokuitu? 

 

Tarkista valokuidun saatavuus

Valokuitu on nopein ja luotettavin yhteys nettiin

Valokuitu on nopein mahdollinen liittymä asuntosi tai taloyhtiösi tietoverkkoyhteyden toteuttamiseen. Tarkista, onko MPY Valokuitu saatavilla osoitteeseesi!

Siirry sivun alkuun